Jubileumfeest 25 jaar Valerius Ensemble

Jubileumconcert 22 september 2013 in het Muziekcentrum, Enschede

Het jubileumconcert en de bijeenkomst voor de genodigden waren oorspronkelijk gepland in de Arke Zaal. De zaal waar het ensemble meer dan 150 keer heeft opgetreden. Maar er was een geweldige belangstelling met als gevolg dat we moesten uitwijken naar de (grote) Wilmersberg Zaal.
Bij die bijeenkomst voor de genodigden waren ruim 300 gasten aanwezig en bij het openbare Jubileumconcert ongeveer 460!

Genodigden bijeenkomst
Deze bijeenkomst is georganiseerd voor de Vrienden van het ensemble alsmede de musici van vroeger
en nu. Ook waren er vertegenwoordigers van de politiek, culturele organisaties en instanties waar het ensemble veel contact mee heeft gehad. De bijeenkomst was een mix van muziek (waarbij ook oud-musici meespeelden) en korte toespraken. De muziek werd gepresenteerd in verschillende bezettingen en met een wisselend aantal musici. Het geheel werd vakkundig en met humor door Wilton Jongmans gepresenteerd.
Namens het bestuur van de Stichting Valerius Ensemble en de vriendenstichting sprak de heer Ton Mensink de genodigden toe. Hij gebruikte daarbij mooie metaforen waarover men nog lang na mag denken.
Ook was er een toespraak van de CdK van Overijssel mevr. drs. Ank Bijleveld – Schouten. Ook zij betreurde dat de subsidie die het ensemble acht jaar heeft ontvangen van de provincie Overijssel m.i.v. seizoen 2012-2013 is stopgezet. Ze beloofde in ’t algemeen betere tijden en wenste het Valerius een lang leven toe.

Het jubileumboek werd gepresenteerd door Cock Lodder (de samensteller).
In zijn toespraak ging hij nog even in op de wel zeer moeilijke periode die het ensemble meemaakt en gaf aan dat het bestuur van het Valerius met enthousiasme en werkkracht op dit moment bezig is het vizier op de toekomst te richten en te kijken, samen met deskundigen, hoe een kamermuziek-gezelschap in Overijssel kan overleven.
Het positieve nieuws was natuurlijk dat er een convenant is afgesloten met het Nederlands Symfonie Orkest zodat het ensemble minimaal een aantal concerten in Enschede kan blijven geven. Hij vertelde kort hoe zijn werkwijze is geweest bij het samenstellen en dat hij twee archiefverzamelingen heeft kunnen samenvatten in een handzaam boek; ‘De Toon Gezet!’
Het boek werd, hoe kan het ook anders, aangeboden aan André Kerver en René Geesing, de oprichters van het ensemble en tevens 25 jaar artistiek leiders!
Aan het boek is meegewerkt door talrijke auteurs.
Samen met hen heeft Cock Lodder een prachtig cultuurhistorisch document gemaakt dat door de ruime opzet ook zéker interessant is voor liefhebbers buiten de provincie Overijssel!

De financiering van het boek was niet te realiseren via de gevestigde fondsen en instellingen. Maar gelukkig is het benodigde budget gerealiseerd via particuliere fondsen en stichtingen. Zonder enkele uitzondering hebben de eigenaren en of besturen een gul hart voor de culturele ontwikkeling van onze regio. ( Dit prachtige boek bestellen? Kijk verderop s.v.p.)

Het jubileumconcert
Twee vleugels, veel stoelen, héél veel stoelen uiteindelijk en een dirigent! Dat zie je niet veel bij het Valerius. Alle musici die aanwezig waren hadden hun partij. De dirigent was Otis Klöber, oud fagottist van het ensemble. Het programma bestond uit twee stukken.
Allereerst stond de intrigerende en interessante compositie ‘Eclipse’ uit 2003 van Florian Magnus Maier (1973) op het programma. De componist gaf zelf een toelichting voordat zijn stuk werd gespeeld. Daarna was het de beurt aan Saint-Saëns’ ‘Carnaval der dieren’. Daarvoor was Laurens ten Den gevraagd een en ander te begeleiden want er gebeurde veel. Voorafgaand werd een serie teksten gekozen van de dichters Wilmink, Finkers en Ivo de Wijs.
Laurens ging met zijn i-pad door de zaal en liet het publiek de teksten voorlezen (rechts op de foto spreekt Herman Finkers zijn tekstdeel) waarna er weer muziek klonk!
Het deel ‘de pianisten’ werd ingevuld met een piano-estafette die was georganiseerd door Inge Lulofs en Heike Knief.
Ruim 25 jonge en heel jonge pianisten in de leeftijd van 6 tot 17 jaar, leerlingen van pianisten uit het ensemble (van o.a. Musikschule Niedergrafschaft, Musikschule Nordhorn en de Kaliber Kunstenschool) vertoonden hun artistieke kunsten en speelden om beurten bekende klassiekers.
Een geweldig feest was dat! Het publiek zat op het puntje van de stoel en vol bewondering te
luisteren en te kijken naar dit spektakel!
Het daverde applaus was meer dan verdiend!

Oud- en huidige musici van het Valerius en gastspelers die acte de présence hebben gegeven:
Gertie Bruin, Judith Chapman, Joan Dillon, Remko Edelaar, René Geesing, Kees van der Harst, Almut Hauser, Marie-Therese Herrman, Ronald Hoogeveen, Wilton Jongmans, André Kerver, Birgitta Klein Goldenbelt, Otis Klöber, Alexander Kramarov, Heike Knief, Inge Lulofs, Carola Ligt, Erik Olsman, Matthias Rein, Laura van der Stoep, Eva Suslikova, CaroWiering, Robert Windak, LusineYeghoyan en Arjan Woudenberg

Kunstwerken te koop!
De hoogste bieder kocht een schilderij of beeld uit de collectie van zeven kunstwerken. De kunst is gemaakt n.a.v. een concert dat het Valerius gaf in het Atelier van zorginstelling Aveleijn, dat is
gevestigd in de oude Polaroidfabriek in Enschede.
Mede in het kader van het 25-jarig jubileum, wilde het Valerius Ensemble op een van de activiteitenochtenden een concert geven, waarbij de kunstenaars zich door de muziek, de musici
of hun instrumenten zouden kunnen later inspireren. Tijdens het jubileumconcert zijn zes objecten verkocht en we zijn blij dat we op deze manier een bijdrage konden leveren aan de activiteiten van het centrum. Een geweldig mooi project voor de kunstenaars maar zeker ook voor de musici!

Deel dit bericht op:

Facebook
Twitter
LinkedIn