Valerius Ensemble speelt met Lisa Jacobs

Robert Schumann schreef zijn beroemde Pianokwintet, een van de eerste uit de Romantische kamermuziekliteratuur, voor zijn vrouw Clara. Het Valerius Ensemble, met als uitvoerende musici Ksenia Kouzmenko (piano), Mikhail Zemstov (viool), Michael Rein (viool) en Judith Chapman (cello) heeft zich voor een vertolking van deze klassieker verzekerd van de medewerking van de jonge violiste Lisa Jacobs. Zij geldt als een van Nederlands grote talenten van dit moment, winnares van het Jascha Heifetz concours en de Grachtenfestivalprijs.
Samen met haar wordt ook een ander, maar zeker niet minder bijzonder pianokwintet uitgevoerd: dat van Mieczysław Weinberg.
De muziek van deze Pools-joodse vriend van Sjostakovitsj is eigenlijk pas recent herontdekt. Het kwintet uit 1944 is een bijzonder indrukwekkend, monumentaal werk.

 

Robert Schumann             Pianokwintet in Es op.44
Mieczyslaw Weinberg     Pianokwintet op.18

Deel dit bericht op:

Facebook
Twitter
LinkedIn