Interview t.b.v. benefietconcert Reumafonds

Op haren en snaren

 

Fan van Mozart, Händel of Philip Glass? Dan is het Concert tegen Reuma op 29 mei aanstaande zeker iets voor u. Op die dag neemt het Valerius Ensemble enkele bekende werken van deze en andere componisten voor haar rekening. Hoewel zulke muziek niet onmiddellijk tot haar standaard repertoire behoort, maakt het ensemble voor dit benefietconcert graag een uitzondering. René Geesing, cellist en medeoprichter van het Valerius Ensemble, vertelt ons waarom.

 

Cellist René Geesing, medeoprichter van het Valerius Ensemble, is in elk opzicht een echte muzikant. Wanneer je hem vraagt naar muziek lichten zijn ogen vrolijk op. Toch blijkt zijn muzikale carrière op puur toeval te berusten. “Ik speelde blokfluit op de lagere school, maar dankzij een tekort aan cellisten en een paar grote handen pakte ik de cello op. En van het een kwam het ander.”
Vijftig jaar later is Geesing eerste solo-cellist bij Het Symfonieorkest, vroeger bekend als Orkest van Het Oosten, en reist hij met het Valerius Ensemble de wereld rond om op te treden. Daarnaast heeft muziekeducatie een belangrijke plaats in de activiteiten van het ensemble. “We gaan naar scholen om kinderen warm te maken voor muziek. Zo hebben we een tijdje geleden een kinderopera in Enschede georganiseerd. Zowel de kinderen als wijzelf vonden het heerlijk”, aldus Geesing
Al in 1988 richtte Geesing samen met klarinettist André Kerver het Valerius Ensemble op. “We hadden behoefte aan een nieuwe uitdaging. Spelen in een ensemble is volledig anders dan spelen in een symfonieorkest. Je speelt in een kleine groep, zonder dirigent. Als het ware met de billen bloot”, lacht Geesing.. “We wijken trouwens altijd af van standaardbezettingen als strijk- en blaaskwartetten. Het is ons handelskenmerk en een uitdaging”, vertelt Geesing.

 

In principe toch, want voor het Concert tegen Reuma houdt het Valerius Ensemble zich niet aan deze regel. Niet alleen spelen ze op 29 mei wel in strijkkwartet-bezetting, maar spelen ze stukken die niet tot hun gewoonlijke, minder bekende repertoire behoren. “Speciaal voor dit concert halen we de klassiekers boven. Korte stukjes die iedereen bekend in de oren klinken, gespeeld op twee violen, een altviool, een cello en een klarinet.”

“Alles voor het goede doel”, zo klinkt het bij Geesing. En dit goede doel is extra bijzonder. Een gedeelte van Het Concert tegen Reuma wordt gespeeld op instrumenten gebouwd door Joke Bleumink, initiatiefneemster van dit benefietconcert en artrosepatiënte. Alle opbrengsten van het concert gaan naar de artrospleister, ontwikkeld door Prof. Marcel Karperien van de Universiteit Twente. De injecteerbare artrosepleister laat kapot kraakbeen in het gewricht herstellen, iets wat tot voor kort onmogelijk was.

 

Meer onderzoek is nodig om de pleister therapeutisch te kunnen gebruiken en daarvoor is extra geld erg welkom. Het Valerius Ensemble is er bijzonder enthousiast over deel te kunnen uitmaken van dit mooie initiatief. “Het kost sowieso heel veel tijd, moeite en handarbeid om violen en cello’s te bouwen. Joke heeft dit gedaan ondanks haar artrose. Dat is heel erg knap. De instrumenten zien er eerlijk waar erg mooi uit”, vertelt Geesing. “Vioolbouwers dromen ervan om hun instrumenten samen te horen, bespeeld door professionele musici. Wij kunnen op 29 mei die droom waarmaken voor Joke. En bijdragen aan de droom van miljoenen artrosepatiënten.”

Deel dit bericht op:

Facebook
Twitter
LinkedIn