cd's en dvd's

Uitgegeven cd’s

Van het Valerius Ensemble zijn inmiddels 5 cd's verschenen:

Max Reger - Klarinet kwintet en Strijktrio (Valerius Records 001)
Saint-Saëns - Het Carnaval der Dieren / Caplet - Contes Fantastique (CNR 2000263)
Willem Wilmink-De Pathmosprinses (Deiman 001-2)
Herman Finkers - De Sint Jorismis (CNR 656.832-2)
Leo Samama - En Hollande (Composers Voice, special CV106)
Reger/Hindemith - Clarinet Quintets and More Chamber Music (Brilliant Classics EAN code: 5029365816120 (June 2006)

Zoals blijkt bevatten drie cd's specifiek uniek Nederlands repertoire. Met name de Pathmosprinses van Willem Wilmink en de cd met de Sint Joris-mis van Herman Finkers verraden de maatschappelijke betrokkenheid van het VE bij en de verankering in de Twentse regio. Omdat de in eigen beheer gemaakte Reger-cd wereldwijd lovende kritieken kreeg, is op vergelijkbare wijze ook een cd opgenomen met belangrijke kamermuziekwerken van Paul Hindemith.

Hindemith: Chamber Music

In 2006 gaf Brilliant Classics de dubbel-cd uit met de Klarinet Kwintetten van Reger en Hindemith met nog een paar andere kamermuziek composities.
In april 2013 is de Reger cd verschenen cd8 van de speciale Max Reger cd-box met 11 cd’s. (Brilliant Classics 94663).

  • Composer
  • Paul Hindemith, 1895 - 1963
  • Ensemble
  • Valerius Ensemble
  • Format
  • 1 CD Jewelcase
  • Cat. number
  • 9447
  • Ean Code
  • 5029 365 944 724

25 jaar Valerius Ensemble

Het was een bijzonder muzikale happening in de Wilmerbergzaal van het Enschede Muziekcentrum op zaterdag 18 mei 2013. Onder leiding van Jan Willem de Vriend presenteerde het Valerius Ensemble zich, samen met het eendaags lezersconcert van Tubantia bestaande uit maar liefst 80 amateurmusici.

Het Valerius Ensemble speelde het septet opus 20 van Beethoven en het klarinetkwintet van Mozart. Jan Willem de Vriend gaf aan dat hij in dit Mozart kwintet voor het laatst in het openbaar viool speelde. Tot slot speelde het “Groot Valerius Symfonieorkest” de Zap Symfonie van Beethoven. In Beethovens Zap Symfonie neemt componist/arrangeur Maarten Jense de musici mee op een avontuurlijke route door alle negen Beethoven symfonieën. De partijen werden thuis ingestudeerd, waarna o.l.v. Luis Gomes Andrade het stuk werd gerepeteerd. De laatste repetitie en de uitvoering werden geleid door Jan Willem de Vriend.

Valerius in Reger’s verzamel cd-box met String Trio & Clarinet Quintet

Brilliant Classic heeft in april 2013 een Reger collectie uitgegeven met daarin 11 cd’s met de meest belangrijke werken van Reger geschreven voor Symfonieorkest, Koor, Orgel en Kamermuziek bezetting. CD 8 bevat twee werken die het Valerius Ensemble eerder heeft opgenomen en uitgegeven in 1997 op het zelfde merk. Deze cd bevat het Strijkerstrio in A minor Op.77b geschreven in 1904 en het Klarinet Kwintet Op.146 dat gecomponeerd is in 1915.

Max Reger was een Duits componist, pianist, organist, dirigent en muziekpedagoog. Hij werd op 19 maart 1873 in Brand geboren en overleed op 11 mei 1916 in Leipzig.
Liefhebbers van de man die ooit zei: “Bach is het begin en het einde van alle muziek” halen met deze doos Reger cd’s een prachtige verzameling zeer mooie muziek in huis. Een collectie die zeker niet misstaat naast de eventuele Bach cd’s.

Speel je in de Kijker

Na het prachtige succes in 2008 van SPEEL JE IN DE KIJKER kregen ook in 2010 jonge muziektalenten uit Hengelo, Deventer en Zwolle een unieke kans: samenspelen met het Valerius Ensemble!
In verschillende bezettingen speelden de talenten zich in de kijker tijdens dit wervelende concert, dat georganiseerd werd door de Muziekschool Hengelo, De Leeuwenkuil uit Deventer en Muzerie uit Zwolle, in samenwerking met het Valerius Ensemble. Van solo tot trio, van groot ensemble tot strijkkwartet, alles kon.

Het samen repeteren met de leden van het Valerius Ensemble was voor de jonge talenten
al een feestje op zich, waarna het concert een ware happening werd voor zowel de uitvoerenden als het publiek. En niet alleen voor de oren; ook op visueel gebied viel er van alles te beleven.

Daar zit je dan als jonge musicus, tussen die professionele musici. Spannend natuurlijk. En een geweldige ervaring. Ook voor het publiek.

Raimundo Penaforte en Valerius Ensemble

Between Sun & Snow

Composer Raimundo Penaforte

Uitvoerenden:
André Kerver
James Aylward
Sepp Grotenhuis
Francesco Schlimé
Robert Windak
Michael Rein
Laura van der Stoep
Tánia Camargo Guarnieri
René Geesing
Ernando Hashimoto
Ekaterina Levental
Raimundo Penaforte