Algemeen

Het Valerius Ensemble heeft jeugdmuziekeducatie altijd hoog op de agenda gehad. Vanaf de oprichting in 1988 is, waar mogelijk, muziek gedeeld met kinderen. In eerste instantie werd hierbij beoogd enthousiasme voor klassieke muziek over te brengen aan een jonge generatie. Het plezier om te spelen en te beleven staat hierbij voorop. In tweede instantie wordt talentontwikkeling beoogd. Het wakker maken en ontwikkelen van eigenwaarde, het zelfbewustzijn, het sociale gedrag en de creatieve ontwikkeling zijn alle belangrijke componenten voor groei. Op deze manier heeft het ensemble, soms samen met andere partijen, tot nu toe een veelheid aan programma’s vormgegeven voor alle leeftijden. Vanaf het basisonderwijs tot en met het middelbaaronderwijs.
Genoemd kunnen ondermeer worden: Speel je in de kijker, “Oost is Oost, West is West“ (met Theater Sonnevanck), zoekconcerten, jeugdmuziektheater, doe-mee concerten, klassebezoek en “Valerius speelt”.
Daarnaast werd samen met Tubantia een lezersorkest samengesteld, werd en wordt met veelbelovende jonge musici samengespeeld, vindt coaching plaats van jeugdorkesten en hebben de bij het ensemble betrokken musici hun eigen leerlingen.

Zeer recent is een groot project, onder de naam Clash of the Composers, voor het VMBO afgesloten. Samen met leerlingen van een drietal VMBO-scholen is, onder begeleiding, een door hen zelf ontwikkeld en gebracht programma, met als basis een mix tussen klassiek en hiphop, uitgevoerd op een professioneel podium.
Aan de basis van deze uitvoering stond een groot aantal op de deelnemende scholen gegeven lessen.
Het project vormde een samenwerking tussen Hartkwartier uit Enschede en de in Enschede wonende regisseuse Regine Hilhorst.

Het Valerius Ensemble staat open voor initiatieven met als doel de jeugd te bereiken met (klassieke) muziek.