Valerius Ensemble

groepsfoto 1-3

Het Valerius Ensemble

Het Valerius Ensemble is een kamermuziekensemble van (inter)nationaal niveau, dat op een eigentijdse wijze hoogwaardige concerten verzorgt. Het Valerius is opgericht in 1988 door de beide huidige artistieke leiders, André Kerver en René Geesing.
In 2013 is onder grote belangstelling het zilveren jubileum gevierd.
Het Valerius heeft als doel kamermuziek te brengen van na 1750, het sterfjaar van Bach, waarin, naast naar bekende componisten, veel aandacht uitgaat naar minder bekend repertoire. Hedendaags werk wordt daarbij niet geschuwd.
Mozart, Schubert, Brahms en Dvorak, ze staan met regelmaat op de lessenaars maar ook Francaix en Piazolla, Schönberg en Messiaen.
Componisten als Bert van den Brink, Raimundo Penaforte en René Samson droegen bij aan een grote verzameling “eigen stukken”.

Het merendeel van de musici van het Valerius speelt eveneens in HET Symfonieorkest, het ensemble is hier echter onafhankelijk van.
De brede samenstelling van het Valerius maakt het mogelijk om in tal van verschillende bezettingen een brede en diverse programmering op het podium te zetten. Kwaliteit geldt daarbij als leidend beginsel.

Vele gasten hebben de laatste 25 jaar op uitnodiging van het Valerius meegespeeld en zo de concerten mede vorm gegeven, gastmusici als Ronald Brautigam, Ellen Corver, Bert van den Brink, Emmy Verhey, Vera Beths, Lisa Jacobs, Liza Ferschtman, Jaap van Zweden, Jacob Slagter, Miranda van Kralingen, Karin Strobos en nog vele anderen.

Voor het Valerius is muziekeducatie essentieel. Middels concerten voor basisschoolleerlingen, middelbare scholen en muziekscholen alsmede jeugdtheater brengt het Valerius de jeugd in contact met klassieke muziek. Een bijzonder project daarbij is “Speel je in de kijker”, een project waarbij getalenteerde leerlingen de gelegenheid krijgen om met de musici te werken en op te treden.

Het Valerius heeft sinds haar oprichting een eigen kamermuziekserie in het Muziekcentrum Enschede.

Wilt u meer lezen over het Ensemble leest u dan “De Toon Gezet”. Dit boek, met als samensteller Cock Lodder, uitgebracht ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum, geeft de geschiedenis van het ensemble op een bijzondere wijze weer.