Oost is Oost, West is West

China, tweeduizend jaar geleden. De kleine keizer Han He viert zijn tiende verjaardag. Iedereen rent en vliegt om het feest vlekkeloos te laten verlopen. Het dienstmeisje Chiu Yuen heeft een belangrijke opdracht gekregen: zij moet, met haar kamerdienaren, een concert geven voor de jarige keizer. Maar er is één probleem: de kleine keizer houdt niet van muziek. En wie hem ergert overleeft dat maar zelden.
Dan dient zich nog een probleem aan- of zijn het er twee? De tweelingbroers Loek en Abel, Hollandse avonturiers en muzikanten in hart en nieren, dringen het paleis binnen en brengen Chiu Yuen het hoofd op hol. Ook de muziek slaat op hol. Zet de aanwezigheid van de broers haar leven op het spel? Of komt er juist een onvergetelijk concert voor de keizer?

In 2008 werd het nieuwe Wilminktheater geopend. Voor Valerius en het jeugdtheater Sonnevanck lag het voor de hand om ter gelegenheid hiervan een opera voor kinderen te scheppen en dat is gelukt. Het werd de opera OOST IS OOST EN WEST IS WEST, waar ruim 2.500 kinderen naar toe kwamen. Dat is 60% van alle kinderen in Enschede. Via de scholen werden zij en hun begeleiders intensief betrokken bij de voorbereidingen. De voorstelling moest van hoge kwaliteit zijn en zowel passen in de artistieke lijn van het Valerius Ensemble als in de lijn van jeugdtheater Sonnevanck: modern doorgecomponeerd muziektheater waarin acteurs, musici en zangers samenwerken.

Wilt u meer lezen over dit bijzonder geslaagde project, waarbij de kinderen als toeschouwers volop bij de uitvoering werden betrokken, leest u dan het betrokken hoofdstuk er nog eens op na in het boek “De Toon Gezet”, uitgegeven in 2013 ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van hetEnsemble.