Valerius Ensemble

Het Valerius Ensemble is opgericht in 1988 door André Kerver, klarinettist, en René Geesing, cellist. Het ensemble heeft al die jaren inhoud gegeven aan haar doelstellingen, het professioneel hoogwaardig brengen van klassieke kamermuziek en het waar mogelijk verzorgen van jeugdmuziekeducatie. Beide doelstellingen vinden al ruim 32 jaar de weg naar het publiek. Bij het 25 jarig jubileum is dit uitgebreid verwoord in het toen uitgegeven boek “De toon gezet, 25 jaar Valerius Ensemble”.

De brede samenstelling van het ensemble maakt het mogelijk in een groot aantal verschillende bezettingen uitvoeringen te geven. Door de jaren heen is hiermee een zeer uitgebreid repertoire opgebouwd. Repertoire geschreven van 1750, het sterfjaar van Bach, tot heden. Moderne- en hedendaagse muziek staat hierbij regelmatig op de lessenaar.
Voor het ensemble is specifiek werk geschreven door Raimondo Penaforte, René Samson en Bert van den Brink.
Daarnaast hebben vele gastmusici met het ensemble gespeeld waaronder Ronald Brautigam, Lisa Jacobs, Karin Strobos, Claudia Patacca en Liza Ferschtman.

Onderdeel van de jaarlijkse uitvoeringen is sinds de oprichting een “serie van zes” in de Arke Zaal van het Muziekcentrum Enschede. Met dank aan ons trouw publiek.

Over het seizoen 2023 – 2024 zal de serie van 6 aangepast worden tot een serie van 4.